top of page
facade.png

A'dan Z'ye Taahhüt

Betonarme, çelik ve yığma taşıyıcı sisteme sahip yapıların deprem etkilerine karşı güçlendirilmesi için aşağıda verilmiş olan yöntemler yaygın olarak uygulanmaktadır. RISE+OFTEK olarak aşağıda detaylarını anlatmış olduğumuz güçlendirme yöntemlerini büyük tecrübemiz ile uygulayabilmekteyiz.

Konut türü bir yapının güçlendirilmesi için gerekli adımlara yanda verilen linkten ulaşabilirsiniz.

Güçlendirme konusunda çok sık sorulara ve cevaplarına yine yanda verilen linkten ulaşabilirsiniz.

1- Taşıyıcı Sisteme Betonarme Perde Taşıyıcı Eklemek
Yapının taşıyıcı sistemine betonarme perde eklenmesiyle yatay rijitlik önemli ölçüde artar. Bununla beraber deprem sırasında yapının yaptığı yatay yerdeğiştirmeler önemli ölçüde azalır. Taşıyıcı sisteme eklenen betonarme perdeler deprem yüklerinin büyük bölümünü taşırlar. Sisteme eklenen güçlendirme perdelerin bu yükleri taşıyacak geometri, malzeme ve demir donatı detaylarına sahip olması gerekmektedir. Bu yöntem mevcut bölme duvarların yerine yapılırsa yapının kat alanlarında kayıplara sebep olmaz. Ancak çoğu zaman yapı yüksekliği boyunca perde inşa edilebilecek bir bölme bulunamamaktadır. Taşıyıcı sisteme betonarme perde ilave edilmesi durumunda çoğu zaman temellerin genişletilerek güçlendirilmesi gerekmektedir. 

IMG-20190909-WA0047.jpg

2- Karbon Lifli Polimer Kompozitler ile Güçlendirme
Karbon lifli polimer kompozitler ile güçlendirme yapmak pratik ve hızlıdır. Ancak bu malzemeler ile yapı elemanlarındaki belirli yetersizlikler giderilebilir. Bunlar betonarme kolon, kiriş ve perdelerin uç bölgelerindeki sargılama (enine donatı) yetersizliklerinin giderilmesi ve kesme kapasitesi yetersizliklerinin giderilmesidir. Bu amaçla kullanıldıkları takdirde oldukça etkilidirler. Karbon lifli polimerler ile yapılan güçlendirme de yapıların yatay rijitlikleri değiştirmez dolayısıyla yapıların deprem sırasında üzerine gelen kesme kuvvetleri ve depremde yapacakları yerdeğiştirmeler de değişmez. Yapılarda alan kullanım alan kayıplarına sebep olmazlar. Bu sebeple genellikle yapının temellerine müdahale gerektirmez.

KLP.JPEG

3- Betonarme Mantolama ile Güçlendirme
Etkili bir güçlendirme yöntemidir. Mevcut betonarme kolon çevresinde kalınlığı 10 cm ile 20 cm arasında değişen yeni bir taşıyıcı betonarme tabaka teşkil edilir. Oluşturulan bu yeni tabaka günümüz nervürlü (B420c) inşaat demiri ve kendinden yerleşen ve C30-C35 sınıfında beton ile oluşturulur. Bu yöntem ile taşıyıcı sistem yatay rijitliği artar ve yatay yerdeğiştirmeler azalır. Yapının yatay yük taşıma kapasitesi artar. Kolon sayısına bağlı olarak katlarda 2-3 m2 alan kayıpları olur. Bu yöntem uygulandığında genellikle temellerin genişletilerek güçlendirilmesi gerekmektedir.

ornek01.png

4- Taşıyıcı Sisteme Çelik Çapraz Eklemek
Yapının taşıyıcı sistemine çelik çaprazların eklenmesiyle yatay rijitlik  artar. Bununla beraber deprem sırasında yapının yaptığı yatay yerdeğiştirmeler azalır. Taşıyıcı sisteme eklenen çelik çaprazlar deprem yüklerinin bir bölümünü taşırlar. Kalan yüklerin mevcut taşıyıcılar ile taşınması beklenmektedir.  Bu yöntem mevcut bölme duvarların yerine yapılırsa yapının kat alanlarında kayıplara sebep olmaz. Ancak çoğu zaman yapı yüksekliği boyunca çelik çapraz yerleştirebilecek bir bölme duvar bulunamamaktadır. Taşıyıcı sisteme çelik çapraz ilave edilmesi ile genellikle temellerin genişletilerek güçlendirilmesi gerekmektedir. 

cAPRAZ.JPEG
bottom of page