top of page
bg1.png
facade.png

A'dan Z'ye Taahhüt

Bina güçlendirmenin ve yenilemenin maliyeti nedir?

 

Binanızın 2019 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre güçlendirilmesi ve yenilenmesi binanızın durumuna bağlı olarak 650-1500 TL/m2 (binanızın kapalı alan metrekaresi) mertebesindedir. Bu fiyata binanızın güçlendirilmesi, mekanik ve elektrik hatların yenilenmesi ve yaşam alanlarının yenilenmesi dahildir. Dolayısıyla 100 m2 brüt alana sahip bir daire için bina güçlendirme ve yenilemenin yaklaşık maliyeti 65.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir.

Güçlendirme ve yenileme çalışmaları için banka kredisi kullanılabiliyor mu?

Evet. Binanızın güçlendirme ve yenileme çalışmaları için 50.000 TL'si düşük faizli (devlet destekli faiz) olmak üzere tüm ücret için banka kredisi kullanabilir ve 120 aya kadar vadeli olacak şekilde ödeyebilirsiniz. 

Güçlendirme ve yenileme çalışmaları ne kadar sürüyor?

Karşılıklı anlaşma olması durumunda binanızın güçlendirme, mimari, elektrik ve mekanik projeleri hazırlanmaktadır. Bu süreç yaklaşık 20 gün sürmektedir. Sonrasında bu projeler ile yapınızın güçlendirme ruhsatı alınmak üzere ilgili belediyeye başvurulmaktadır. Güçlendirme ruhsatının alınması belediyenin işleyiş süresine bağlı olmak üzere ortalama 2 ay sürmektedir. Tüm bu süreçlerde kat malikleri binalarında oturmaya devam edebilmektedirler. Güçlendirme ruhsatının alınmasından sonra ise güçlendirmenin ve yenilemenin uygulaması başlamaktadır. Bu süreç binanızın büyüklüğüne bağlı olmak üzere ortalama 6 ay sürmektedir.

Binamı güçlendirince depreme dayanıklı olur mu?

Evet. Binanızın yıkılarak yeniden yapılması durumunda da güçlendirilerek kullanılması durumunda da hedeflenen deprem güvenliği seviyesi aynıdır. Bu hedef 2019 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde tanımlanmış büyük deprem (500 yılda bir olan) altında olan yapının "Can Güvenliği" performansını sağlamasıdır. Bu hedefe göre tasarlanan yapılarda beklenen büyük deprem olduğunda yeni yapılan veya güçlendirilen yapılarda farklılık beklenmeksizin belirli düzeyde hasar oluşması ancak yapının içerisinde yer alan canlıların güvenli bir şekilde yapıyı tahliye etmesi beklenmektedir.

Güçlendirme yapılınca evimin alanı küçülüyor mu?

Bu yapınızdaki yetersizliklere bağlıdır. Eğer güçlendirme projesi sonrasında binanızın kolon ebatlarının büyümesi gerekiyorsa toplam daire alanınızdan 1-2 m2 kaybedebilirsiniz. Ama kolon ebatlarının büyümesi gerekmiyorsa (karbon lifli polimer kompozit kullanımı veya betonarme perde ilavesi yöntemleri kullanılarak) daire alanınızda bir değişiklik olmayacaktır.

Ne tür güçlendirme yöntemleri kullanılıyor?

Binanızın deprem etkileri altındaki davranışlarını etkileyen üç temel parametre vardır.

Bunlar;

 1- Yatay rijitlik: Binanızın deprem sırasında ne kadar yerdeğiştirme yapacağı bu parametreye bağlıdır.

   2- Yatay yük kapasitesi: Binanızın kolon ve kirişlerinin eleman kapasitesine ulaşması ile binanızın yatay yük taşıma kapasitesine ulaşır. Özellikle elemanlarınızın boyutları ve boyuna donatı miktarları binanızın yatay yük kapasitesini etkileyen parametrelerdir.

  3- Süneklik: Binanızın depremde ayakta kalabilmesi için en önemli parametredir. Kolon ve kirişlerinizin uç bölgelerindeki demir detaylarının nitelikli olarak yapılması ile binalarınız depremde sünek davranış gösterebilirler. Maalesef ülkemizde 2000 yılı öncesinde yapılan bir çok yapıda bu detaylar mevcut değildir.

Binanızın güçlendirme tasarımı yapılırken detaylı bilgisayar simülasyonu yapılmaktadır. Seçilen güçlendirme yöntemi/yöntemleri ile temel olarak yukarıda anlatılan üç parametrede görülen eksiklikleri gidermek amaçlanmaktadır. Buna göre;

  1- Eğer binanızın yatay rijitliği düşük ise mevcut dolgu duvarların yerine yapılacak betonarme perde ilaveleri kullanılmakta,

  2- Eğer yük kapasitesi yetersizliği mevcut ise betonarme kolon ve kiriş büyütme yöntemleri ve karbon lifli polimer kompozitler kullanılmakta,

   3- Eğer binanız sünekliği düşük ise karbon lifli polimer sargılama yöntemleri kullanılmaktadır. 

Binamı güçlendirince temellerine müdahale oluyor mu?

Bu yapınızın mevcut temellerinin durumu, yapınızın bulunduğu bölgenin zemin yapısı ve yapınızın bulunduğu bölgenin depremselliği gibi bir çok parametreye bağlıdır. Tüm bu etkenler güçlendirme projesinin hazırlanması sürecinden dikkate alınarak bu konuda karar verilebilmektedir. 

bottom of page